Anadolu'da Frigler ve Hititlerce kullanılan Siyez Buğday'ı 10.000 yıldır bilinen en eski buğday türüdür. Bugünkü buğdayın atası olarak da bilinen Siyez Buğdayı 2n 14 kromozom yapısıyla genetik olarak en basit buğdaydır. Yapılan çalışmalarla Siyez Buğdayı'nın yüksek yağ içeriğine ve daha fazla sarı lutein oranına sahip olduğu ortaya konulmuştur.
Düşük glisemik indekse sahip olmasının yanında, fonksiyonel gıda olarak protein fenolikler tokoferoller ve karotenoidler açısından da zengin bir yapıdadır.
Siyez Buğdayının protein oranı 14-25/100gr iken diğer buğday türlerinde bu oran 10-12/100gr. dır.
Mayaköy ekmeklerinin tamamında ve kullanılan tüm hammaddelerde hiçbir şekilde koruyucu, kabartıcı, kıvam artırıcı veya renklendirici KULLANILMAZ. Ürünlerin ve hammaddelerin analizleri düzenli olarak akredite laboratuvarlarda yapılır ve yayınlanır.
Tüm Mayaköy ekmeklerinde sadece geleneksel, gerçek ekşi hamur mayası kullanılır.
EKŞİ HAMUR MAYAMIZ, ilk günden itibaren kuvvetli ve sağlıklı olabilmesi için organik un ve kaynak suyu ile özenle beslenmektedir. Mayamız her türlü kirleticiden uzak hijyenik bir ortamda yaşatılıp, korunmaktadır.