PROBİYOTİK BOZA MAYASI (KURUTULMUŞ) 20 G
Hem lezzetli hem sağlıklı ev yapımı boza için gerekli
Mayaköy Boza Mayası, kurutulmuş olarak gönderilmektedir. 20 gr. Mayaköy Boza Mayası
ile yaklaşık 2 litre boza yapılabilir. Probiyotik fermentasyonu kesilmemiş
boza mayalayabilmek için gerekli sayı ve çeşitlilikte canlı bakteri ve mantar
popülasyonuna sahiptir.
Mayaköy güvencesi ile üretilip
çoğaltılan boza mayasında siyez bulguru, gerçek pancar şekeri ve arıtılmış su
kullanılır. İlk günden beri hassasiyetle korunan boza mayasında hiçbir katkı
maddesi, kıvam arttırıcı, koruyucu veya renklendirici KULLANILMAZ. Her
türlü kimyasaldan ve kirleticiden uzak hijyenik bir ortamda
çoğaltılmaktadır. TARİF İÇİN ÜRÜN ÖZELLİKLERİ KISMINI İNCELEYEBİLİRSİNİZ.
BOZA:
Kış
akşamlarının vaz geçilmez içeceği olan boza, sadece Türkiye'de değil Kuzey
Afrika, Balkanlar ve pek çok Doğu Avrupa ülkesinde de severek içilmektedir.
Boza, darı, buğday, arpa, çavdar, mısır, pirinç gibi tahılların mayalanması ile
elde edilir.
Sıvı ekmek de denen bozanın, tat ve dokusu, yapılış şekli ve
kullanılan tahıl çeşidine göre az çok değişiklik göstermektedir. Boza
altın çağını Osmanlı İmparatorluğu'nun yükseliş döneminde yaşamıştır. Evliya
Çelebi seyahatnamesinde bu dönemde İstanbul'da 300 den fazla bozacı dükkanının
ve 1000'den fazla bozacının bulunduğunu yazmıştır.
Besleyici ve tok tutan yapısıyla boza Yeniçeri İçeceği olarak da
bilinir. Osmanlı ordusu seferdeyken yeniçeri içinde çok sayıda bozacı da
olurmuş.
Bütün laktik asit içeren fermente yiyecekler gibi boza da oldukça
sağlıklı bir gıdadır. Probiyotiktir ve sindirime yardımcıdır. Kan basıncını
düşürür, sıcak tutar. Emziren kadınların süt üretimini arttırır. Sporcular ve
bedenen çalışanlar için enerji kaynağıdır. İçinde B Vitaminin dört çeşidini
ayrıca A, E, ve C vitaminlerini barındırır. Tamamen bitkisel kökenli olan boza,
fermente süt ürünlerine iyi bir alternatiftir. Bu açısından vejetaryenler için
de çok önemli bir vitamin kaynağıdır. Ancak Bozanın özelliklerinden yararlanabilmek için tüm diğer fermente ürünlerde olduğu gibi
doğal maya ile probiyotikliği kesilmeden üretilmiş olması gerekir.
BOZA
YAPIMI
Malzemeler
:
1/2 su bardağı ince bulgur
1 kahve fincanı pirinç
6 bardak su
10 kaşık toz şeker
Biraz vanilya
10 gr. kurutulmuş doğal boza mayası (diğer 10 gramı buzdolabında koruyun)
Yapılışı
:
Bulgur ve pirinci bir gece önceden ıslatın.
Ertesi gün,
Önce 10 gr. kurutulmuş boza mayasını ılık 1 bardak suda bekletin iyice erimesi gerekmez.
Sonra bulgur ve pirinci suyuyla birlikte kısık ateşte iyice pişirin. Şayet kıvamı koyuysa biraz daha
sıcak su ilave edin.
Sıcakken içine şekeri ilave edip eritin.
Blender ile iyice ezin. Soğumaya bırakın.
Oda sıcaklığına gelince suyuyla birlikte erimiş doğal boza mayanızı ilave edin. Tamamen erimiş olması gerekli değil. Tahta kaşıkla karıştırın. Tekrar blenderdan geçirin.
Mayalı ürünler için cam veya plastik kap tercih edin.
Metalden uzak durun.
Mayalanmaya bırakın. Üstünü örtün ama biraz hava alsın.
İlk günün sonunda, bir güzel karıştırıp, süzgeçten
geçirin. Biraz mayalanınca daha kolay geçiriliyor.
Süzgecin üstünde kalan tortuyu atın.
Kıvamı koyuysa oda sıcaklığında içme suyu ilave
edebilirsiniz.
1-2 gün daha mayalanmasını bekleyin Her gün karıştırmayı
unutmayın.
Lezzeti istediğiniz ekşilikte olduğunda tüketebilirsiniz.
Bir sonraki parti için bozanızdan yarım bardak maya ayırmayı unutmayın.
Afiyet olsun.
Benzer Ürünler
Etiketler: fermente gıda, fermentasyon, probiyotik, prebiyotik, simbiyotik, boza mayası, ev yapımı boza, evde boza yapımı, sağlıklı boza, boza nasıl mayalanır, boza nasıl yapılır, boza mayası nedir, bozanın sağlığa faydaları, doğal maya, doğal boza mayası