PROBİYOTİK KURUTULMUŞ BOZA MAYASI 20 G
-
₺450,00
- Vergiler Hariç:
- ₺450,00
Hem lezzetli hem sağlıklı ev yapımı boza için gerekli Mayaköy Boza Mayası, kurutulmuş olarak gönderilmektedir. 20 gr. Mayaköy Boza Mayası ile yaklaşık 2 litre boza yapılabilir. Probiyotik fermentasyonu kesilmemiş boza mayalayabilmek için gerekli sayı ve çeşitlilikte canlı bakteri ve mantar popülasyonuna sahiptir.
Mayaköy güvencesi ile üretilip çoğaltılan boza mayasında siyez bulguru, gerçek pancar şekeri ve arıtılmış su kullanılır. İlk günden beri hassasiyetle korunan boza mayasında hiçbir katkı maddesi, kıvam arttırıcı, koruyucu veya renklendirici KULLANILMAZ. Her türlü kimyasaldan ve kirleticiden uzak hijyenik bir ortamda çoğaltılmaktadır. TARİF İÇİN ÜRÜN ÖZELLİKLERİ KISMINI İNCELEYEBİLİRSİNİZ.
BOZA:
Kış akşamlarının vaz geçilmez içeceği olan boza, sadece Türkiye'de değil Kuzey Afrika, Balkanlar ve pek çok Doğu Avrupa ülkesinde de severek içilmektedir. Boza, darı, buğday, arpa, çavdar, mısır, pirinç gibi tahılların mayalanması ile elde edilir.
Sıvı ekmek de denen bozanın, tat ve dokusu, yapılış şekli ve kullanılan tahıl çeşidine göre az çok değişiklik göstermektedir. Boza altın çağını Osmanlı İmparatorluğu'nun yükseliş döneminde yaşamıştır. Evliya Çelebi seyahatnamesinde bu dönemde İstanbul'da 300 den fazla bozacı dükkanının ve 1000'den fazla bozacının bulunduğunu yazmıştır.
Besleyici ve tok tutan yapısıyla boza Yeniçeri İçeceği olarak da bilinir. Osmanlı ordusu seferdeyken yeniçeri içinde çok sayıda bozacı da olurmuş.
Bütün laktik asit içeren fermente yiyecekler gibi boza da oldukça sağlıklı bir gıdadır. Probiyotiktir ve sindirime yardımcıdır. Kan basıncını düşürür, sıcak tutar. Emziren kadınların süt üretimini arttırır. Sporcular ve bedenen çalışanlar için enerji kaynağıdır. İçinde B Vitaminin dört çeşidini ayrıca A, E, ve C vitaminlerini barındırır. Tamamen bitkisel kökenli olan boza, fermente süt ürünlerine iyi bir alternatiftir. Bu açısından vejetaryenler için de çok önemli bir vitamin kaynağıdır. Ancak Bozanın özelliklerinden yararlanabilmek için tüm diğer fermente ürünlerde olduğu gibi doğal maya ile probiyotikliği kesilmeden üretilmiş olması gerekir.
Ürün Tarifleri | |
Ürün Tarifleri | BOZA YAPIMI Malzemeler : 1/2 su bardağı ince bulgur 1 kahve fincanı pirinç 6 bardak su 10 kaşık toz şeker Biraz vanilya 10 gr. kurutulmuş doğal boza mayası (diğer 10 gramı buzdolabında koruyun) Yapılışı : Bulgur ve pirinci bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün, Önce 10 gr. kurutulmuş boza mayasını ılık 1 bardak suda bekletin iyice erimesi gerekmez. Sonra bulgur ve pirinci suyuyla birlikte kısık ateşte iyice pişirin. Şayet kıvamı koyuysa biraz daha sıcak su ilave edin. Sıcakken içine şekeri ilave edip eritin. Blender ile iyice ezin. Soğumaya bırakın. Oda sıcaklığına gelince suyuyla birlikte erimiş doğal boza mayanızı ilave edin. Tamamen erimiş olması gerekli değil. Tahta kaşıkla karıştırın. Tekrar blenderdan geçirin. Mayalı ürünler için cam veya plastik kap tercih edin. Metalden uzak durun. Mayalanmaya bırakın. Üstünü örtün ama biraz hava alsın. İlk günün sonunda, bir güzel karıştırıp, süzgeçten geçirin. Biraz mayalanınca daha kolay geçiriliyor. Süzgecin üstünde kalan tortuyu atın. Kıvamı koyuysa oda sıcaklığında içme suyu ilave edebilirsiniz. 1-2 gün daha mayalanmasını bekleyin Her gün karıştırmayı unutmayın. Lezzeti istediğiniz ekşilikte olduğunda tüketebilirsiniz. Bir sonraki parti için bozanızdan yarım bardak maya ayırmayı unutmayın. Afiyet olsun. |