PROBİYOTİK SÜT KEFİRİ DANELERİ
Kefir, oda
sıcaklığındaki sütün kefir mayaları kullanılarak 1-2 gün fermente edilmesiyle
ortaya çıkan bir içecektir. Kefir mayaları tekrar tekrar kullanılabilen,
sarımtırak rengi ve karnabahar çiçeklerine benzeyen görüntüsüyle eşsizdir
Kültürlerimizin tümü temiz bir ortamda hiçbir kimyasal madde ile temas ettirilmeden çoğaltılıp korunmaktadır. Kefir mayalarımızın çoğaltılmasında kullanılan sütler organiktir.
Ek gıdaya yeni başlayan bebekler ve yaşlılar için ideal bir protein kaynağıdır.
Ticari
olarak raflarda boy gösteren kefirlerde, tat ve dokusunu standartlaştırmak, raf
ömrünü ve istikrarını sağlamak, üretim zorluklarını ortadan kaldırmak için
canlı kefir mayası yerine toz kefir mayası kullanılmaktadır. Toz mayalarda
genellikle 7 ila 9 zincir probiyotik bakteri ve mantar varken, ev yapımı kefirde
50 den fazla zincir mevcuttur.
Kurutulmuş Süt Kefiri
Danelerinin Aktifleştirilmesi ve Kefir Yapımı
1- Teslim
aldığınız süt kefiri danelerini son
kullanım tarihine kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Sokak sütü kullanacaksanız mutlaka pastörize yapın. Uht süt kullanmayın.
Süt olarak inek, keçi ve koyun sütleri kullanılabilir. Hatta soya sütü ve
Hindistan cevizi sütü ile de kefir mayalanabilmektedir. Fakat bu sütlerle
mayalamadan önce ilave maya ayrılmalıdır, çünkü soya sütü ile veya Hindistan
cevizi sütü ile kefir mayalarınız zarar görebilir. Güçsüz mayalar sağlığınıza
zarar verebilir kullanmayın.
4- Kefiriniz en güzel cam kapta mayalanır. Kabınızı mayalamadan
önce iyice yıkayın.
5-
Kurutulmuş süt kefirlerinizi ilk önce bir çay bardağı soğuk su içerisinde 1
saat kadar bekletin. Kullanacağınız su mutlaka klorsuz, damacana su olmalıdır.
Klor kefir mayalarınıza zarar verebilir.
6- Mayalanacak süt oda sıcaklığında olmalıdır.
Buzdolabından çıkarttığınız soğuk süt ile de mayalayabilirisiniz. Asla sıcak
süt ile mayalamayın.
7- 1 saat suda bekleyen hafifçe şişen kefir
mayalarınızı plastik bir süzgeç yardımıyla süzün ve 1 çay bardağı oda
sıcaklığındaki pastörize sütün içine koyun. Bardağının ağzını bez ile kapatıp
lastikle sabitleyin. Ilık bir ortamda, direk güneş ışığı almayan yerde, oda
sıcaklığında 24 saat mayalanmaya bırakın.
8- 24
saat sonunda kefir mayalarınızı plastik süzgeç ile süzün.
Kefir mayalarını tekrar 1 çay
bardağı oda ısısındaki süte koyup bir 24 saat daha bekletin. Süzdüğünüz
kefir tam mayalanmamış olacağından atın.
9- 24
saat sonunda (2. Günün sonunda) kefir mayalarınızı plastik süzgeç ile tekrar
süzün süzdüğünüz kefiri tekrar dökün. Bu aşamada mayaladığınız süt ayran kıvamına dönmüş olmalıdır.
10- 3.
Gün artık kefir tanelerinizi yarım litre süt ile kavanozda mayalayabilirsiniz.
24-48 saat mayalandırdığınız kefiri plastik süzgeç ile süzdükten sonra içmeye
başlayabilirsiniz.
11-
Kefirleriniz kısa sürede güçlenecek ve ortam sıcaklığına göre 24-48 saat
arasında sütünüzü sürekli mayalayacaktır. Üç beş mayalamadan sonra mayalarınız
iyice güçlenip irileşecektir. Bundan sonra mayalayacağınız sütü 1-1,5 lt ye çıkarabilirsiniz. Kefirleriniz ortamını sevip düzenli olarak -
mayalandığında hızla çoğalmaya başlayacaktır. En geç 48 saatte bir mayalarınızı
yeni bir kavanoz içinde süte koymanız açlık çekip bozulmamaları açısından
önemlidir. Kefir danelerini süzmek uygun delik açıklığı olan plastik süzgeç
kullanın. Kefiriniz fazla mayalanarak katı bir hal alırsa süzgeçten
geçmeyebilir. Bu gibi durumlarda kefir danelerini el yordamıyla bulabilirsiniz.
Eğer kefir yapımına ara vermek isterseniz, kefir danelerini sütün veya temiz
klorsuz suyun içerisine koyarak buzdolabında (+4 derece) en az 10 gün
bozulmadan saklayabilirsiniz.
Benzer Ürünler
Etiketler: süt kefiri, kefir, doğal kefir mayası, kefir mayaları, kefir daneleri, probiyotik kefir, doğal kefir,