PROBİYOTİK KOMBU ÇAYI KÜLTÜRÜ
Kombu Çayı tatlı ekşi lezzetiyle pek çok
doğal asiti içerisinde barındıran antik bir içecektir. Kralların İçeceği
olarak da anılan Kombu Çayı Uzak Doğu'da binlerce yıldır gençlik ve güzellik
iksiri olarak kullanılmaktadır.Tadı daha çok narenciye sularının tatlı ekşi
lezzetini andırsa da aslında şekerli çayın Kombu Çayı Kültürü ile fermente edilmesiyle
oluşur.
Kombu Çayı Kültürlerimiz evde Kombu
Çayı yapmak için özel yetiştirilmiş tamamen doğal ve sağlıklı kültürlerdir.
Kültürlerimiz tamamen en iyi çay ve doğal pancar şekeri kullanılarak çoğaltılıp, beslenmektedir.
Aktif kullanıma hazırdır. Yaklaşık 1-2 litre kombu çayı mayalayacak
büyüklüktedir. Kültürümüz ilk mayalanma sırasında kullanılacak kendi kombu çayı
içinde ambalajlanır. Kombu Çayı kültürlerimiz sigara içilmeyen bir ortamda her
türlü kimyasallardan ve kirletici metallerden uzak korunup, saklanmaktadır.
Kombu Çayı kültürü birçok bakteri ve
mantarın oluşturduğu simbiyotik bir kültürdür ve kombu çayı hem probiyotik hem
de prebiyotiktir.
Kombu Çayı her tür çayla ve şekerle
yapılabilir. 1-2 haftalık fermentasyon sonrasında içinde pek çok organik
asitler, amino asitler, aktif enzimler, polifenol ve B Vitamini oluşur. Ayrıca
mayalanma sonrasında ortaya çıkan karbondioksit sayesinde de kabarcıklanma
meydana gelir. Gazlı içecek sevenler için çok uygundur.
Kombu Çayı yapmak için gerekli malzemeler:
– Kombu Mantarı
– 1/2 su bardağı daha önce yapılmış Kombu çayından (Mantarınız bu çayın içinde
gelecektir. Sakın dökmeyin).
– 4-6 yemek kaşığı şeker (beyaz rafine toz şeker, kahverengi şeker
kullanabilirsiniz diğer tatlandırıcıları tavsiye etmiyoruz.)
– 2-3 adet (5-6 gr.) çay (Mantarınız kuvvetlenene kadar öncelikler siyah ve
yeşil çayı öneriyoruz. Daha sonra beyaz çayı da mutlaka deneyin.)
– 4 su bardağı damacana içme suyu (doğal kaynak suyu olmalı, çeşme suyunda klor
olduğu için mantarınıza zarar verecektir.)
– 1 litrelik cam kavanoz.
– Tahta kaşık
– Plastik süzgeç (metal kullanmayın)
Yapılışı:
1- Ocakta
suyu 5 dakika kaynatın ve ocağınızı kapatın.
2- Şekeri
ilave edin ve kaşıkla eriyene kadar karıştırın.
3- Şekerli
suya çayı ilave edin demlensin,tekrar kaynatmayın. Damak tadınıza göre çayı
demledikten sonra, süzün ve oda sıcaklığına gelene kadar ısısının düşmesini
bekleyin.
4-
Çayınızı çam kavanoza koyun ve tam doldurmayın.
5-
Kavanozdaki çaya Kombu Mantarını ve daha önceki Kombu Çayından ilave edin.
(Mantar zaten bu çayın içinde gelecektir. O çayı kullanın, kavanozunuza mutlaka
ilave edin).
6-
Kavanozun ağzında iki parmak boşluk kalmalıdır. Yoksa fermentasyon sırasında
taşar.
7- Ağzını
tülbent bezle kapatıp lastikle sabitleyin. Kapak kapatmayın ki hava alsın.
Ağzını açık da bırakmayın ki kontamine olmasın.
8- Güneş
görmeyen yerde oda sıcaklığında 1-2 hafta mayalanmaya bırakın.
10- 5
günden sonra temiz bir tahta kaşıkla tadına bakabilirsiniz.
11- Damak
tadınıza uygun bir zamanda 1-2 haftanın sonunda çayınız hazır olacaktır.
Mayalanma süresi arttıkça asit oranı artacak tadı keskinleşecektir. Kısa
sürelerde ise şeker miktarı nispeten daha fazla olacaktır.
12- Çayınız
hazır olduğunda süzün. Mantarı çıkarın ve çaydan yarım su bardağı ayırmayı
unutmayın. Mantarı ve maya çayınızı yeni partiye ilave edin
Kombu
Çayınız hazır olduğunda dilerseniz bu haliyle tüketebilir, yada kuru/yaş
meyveler, meyve suları veya çeşitli baharatlarla tadlandırarak 1-2 gün daha
ikinci fermentasyona alabilirsiniz.
Benzer Ürünler
Etiketler: Kombu çayı, kombu çayı mantarı, kombu çayı kültürü, kombu kültürü, kombu mantarı, kombutcha, kombuça, kombuçay, kombucha mantarı, kombucha kültürü, kombu mayası, kombu çayı nasıl yapılır, kombu mantarı fiyatı,