PROBİYOTİK SU KEFİRİ MAYASI
Su kefiri içtiğinizde ferahlık veren lakto fermente bir içecektir.
Şekerle
veya meyve sularıyla fermente edilir ve sonunda laktik asit, ethanol ve
karbondioksit ortaya çıkar. Lakto-fermente'de ki lakto; laktoz(süt
şekeri) değil. Laktik asittir. İçinde süt ürünü yoktur. Vegan beslenmeye uygundur.
Fermentasyon
sonunda açığa çıkan karbondioksit gazlı içecek sevenlere içinde işlenmiş şeker,
renklendiriciler, suni aroma ve tatlandırıcılar olmayan harika bir seçenek
oluşturur.
Su kefiri probiyotiktir. Kafeinsizdir. Uyarıcı etkisi yoktur. Süt kefirinde sütten belli bir miktarda yağ alırken su kefiri yağsızdır.
DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSE sahiptir. Kefir mayaları tekrar tekrar kullanılabilir ve sayısız içecek yapabilirsiniz.
KURUTULMUŞ SU KEFİRİ
MAYALARININ AKTİFLEŞTİRİLMESİ
1.
Bir litrelik cam kavanozun içine oda
sıcaklığında, bir su bardağı klorsuz içme suyu koyun.
2.
Kurutulmuş kefir mayalarını içine atıp 15 dakika
bekleyin.
3.
Bir litre suya (oda sıcaklığında), 4-6
kaşık toz şeker koyup karıştırarak eritin. Mayalamak için de bir başka cam
kavanoz kullanabilirsiniz.
4.
Mayalarınızın süzün ve şekerli su
karışımına ilave edin.
5.
Kavanozu ağzına kadar şekerli su ile doldurmayın.
Biraz boşluk bırakın ki taşmasın. Kavanozun ağzını tülbent bezle kapatın.
6.
İçine kuru meyve atın. Aşağıdakilerden
sadece birini tercih edin.
·
1 adet incir veya
·
5-10 adet çekirdeksiz kuru üzüm veya
·
2 adet kuru kayısı veya
·
2 adet kuru erik
7.
2 gün oda sıcaklığında direk güneş ışığı almayan bir
yerde mayalanmaya bırakın.
8.
2. mayalama için aynı ölçülerde şekerli su
karışımı hazırlayın. Mayalarınızı plastik süzgeçle süzün ve yeni hazırladığınız
şekerli su karışımına ilave edin. Şekerli suya kuru meyve koymayı unutmayın.
Süzdüğünüz 1.parti şekerli su fermente olmadığından dökebilirsiniz.
9. Aynı şekilde ve aynı ölçülerde 3. Mayalamayı da yapın. Kullandığınız kavanozların temiz olmasına dikkat edin. Sağlıklı mayalar, bizim için sağlıklı besinler yapar. Emin olmadığınız veya gücü azalmış mayaları kullanmayın.
Bu aşamadan sonra mayalarınız aktiftir ve aynen
yukarıdaki gibi mayalayarak su kefiri yapabilirsiniz. Yaptığınız su kefirini
dilerseniz saf şekliyle tüketir dilerseniz ikinci fermantasyona alabilirsiniz.
İKİNCİ FERMANTASYON:
Süzdüğünüz su kefirini tatlandırak için
zevkinize göre taze ve kuru meyveler, bitki çayları, baharatlar, taze sıkılmış
meyve suları hatta sebze suları kullanabilirsiniz.
1. Su kefirinizi içine koyduğunuz ilavelerle
birlikte ağzı sıkı kapalı bir şişe yada kavanozda 1-2 gün yine oda sıcaklığınd bekletin.
2. Karbondioksit çıkışını yani
kabarcıklanmayı arttırmak için bir tatlı kaşığı toz şeker ilave edebilirsiniz.
3. Damak tadınıza göre 1 yada 2 gün daha
mayalandıktan sonra buzdolabına koyun.
4. 4-5 gün içinde tüketiniz. Uzun süre beklemesi halinde tadı değişir ve alkol oranı yükselir.
Benzer Ürünler
Etiketler: su kefiri, kefir, kefir daneleri, kefir mayası, doğal kefir mayasi, kefir taneleri, probiyotik kefir mayası, kefir nedir,